Vergoeding oefentherapie Cesar-Mensendieck

  • Vergoeding oefentherapie Cesar-Mensendieck

   Als student ben je in het dagelijks leven behoorlijk actief bezig: je loopt van hot naar her, brengt veel tijd in de collegebanken door, sport, bukt en tilt de nodige zware rugzakken en boodschappentassen. Iedere student heeft daarbij een eigen houding en beweeggedrag: niet alle houdingen zijn echter goed voor het lichaam en kunnen op den duur klachten aan bijvoorbeeld je rug, nek of schouders veroorzaken. Ook indien je met een bepaalde afwijking te kampen hebt, zoals reuma, kunnen bewegingsproblemen ontstaan. In hoeverre komt oefentherapie eigenlijk vanuit je zorgverzekering voor vergoeding in aanmerking?

   Direct naar vergoedingen oefentherapie

Wat is Cesar-Mensendieck?

De paramedische (samenhangend met geneeskunde) behandelmethode Cesar-Mensendieck zorgt voor het bijbrengen van gezond beweeggedrag en bewustwording: het richt zich niet alleen op het bestrijden van klachten als gevolg van een verkeerde houding of verkeerd bewegen, maar ook op het voorkomen ervan in de toekomst. Aan de hand van je leefstijl en dagelijkse activiteiten wordt gekeken hoe een effectief behandelplan kan worden opgesteld om je klachten te verhelpen, verminderen dan wel te voorkomen. Tijdens de behandeling worden, aan de hand van functionele en dynamische oefeningen, je bewegingen en houding door de oefentherapeut geanalyseerd en waar nodig gecorrigeerd. Centraal staat het komen tot zelfinzicht: door zelf te leren, zien, horen en ervaren zal eerder een bewegings- of houdingsverandering worden bewerkstelligd. Op deze manier kan de oorzaak van je klachten structureel worden aangepakt.

Voor welke klachten kan oefentherapie helpen?

Oefentherapie kan worden gebruikt om je houding en bewegingsapparaat te verbeteren, klachten te bestrijden en/of deze in de toekomst voorkomen. Bij klachten kan je denken aan:

 • Klachten aan je (onder)rug
 • R.S.I.-klachten
 • Schouder- en nekklachten
 • Hernia-klachten
 • Bekkeninstabiliteit
 • Allerlei klachten ontstaan door je houding en bewegingsapparaat, bijvoorbeeld hoofdpijn als gevolg van een incorrecte houding.

Kan ik direct bij de oefentherapeut aankloppen?

In de meeste gevallen word je op aanraden van je huisarts of andere zorgspecialist doorverwezen naar een Cesar-Mensendiecktherapeut. In een kennismakingsgesprek worden de klachten in kaart gebracht. Op het moment dat de oorzaken en de gevolgen daarvan voor de patiënt duidelijk zijn, wordt een behandelplan opgesteld.

In hoeverre wordt oefentherapie Cesar-Mensendieck door mijn zorgverzekering vergoed?

Ben je 18 jaar of ouder? In dat geval komt oefentherapie maar beperkt voor vergoeding in aanmerking vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Alleen in geval je lijdt aan een chronische aandoening krijg je de behandelkosten vanaf de 21e behandeling vergoed. Indien je niet lijdt aan een chronische aandoening en op zoek bent naar een vergoeding voor een aantal behandelingen per jaar kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking voor oefentherapie.

Waar kan ik een aanvullende zorgverzekering afsluiten?

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die in verschillende aanvullende pakketten een vergoeding bieden voor oefentherapie Cesar-Mensendieck. Bekijk de polisvoorwaarden van je verzekeraar om na te gaan in hoeverre jouw aanvullende verzekering de kosten van oefentherapie dekt.

Op zoek naar een uitgebreidere dekking of nog geen aanvullende verzekering afgesloten? Bekijk onderstaand overzicht om een idee te krijgen van de aanvullende dekking die verzekeraars bieden en de kosten daarvan. Naast de dekking voor oefentherapie bevatten de aanvullende pakketten ook dekking voor andere zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie.

Verzekeraar

Pakket

Dekking

Premie

Anderzorg

Budget

100% vergoeding tot maximaal 9 behandelingen per jaar

12,50 per maand

 

Extra

100% vergoeding tot maximaal 9 behandelingen per jaar

€14,95 per maand

 

Jong

100% vergoeding tot maximaal 9 behandelingen per jaar

€15,75 per maand

 

Fysiotherapie 6

100% vergoeding tot maximaal 6 behandelingen per jaar

€3,95 per maand

Naar website Anderzorg

Verzekeraar

Pakket

Dekking

Premie

FBTO

Module Spieren & Gewrichten 350

100% vergoeding tot maximaal €350,- per jaar

€8,75 (€6,75 tot je 23e) per maand

Naar website FBTO

Verzekeraar

Pakket

Dekking

Premie

Menzis

Aanvullend

100% vergoeding tot maximaal 9 behandelingen per jaar

€13,95 per maand

 

Extra Aanvullend

100% vergoeding tot maximaal 9 behandelingen per jaar

€22,95 per maand

 

ExtraVerzorgd 1

100% vergoeding tot maximaal 9 behandelingen per jaar

€6,95 per maand

 

ExtraVerzorgd 2

100% vergoeding tot maximaal 18 behandelingen per jaar

€19,95 per maand

 

ExtraVerzorgd 3

100% vergoeding tot maximaal 32 behandelingen per jaar

€41,95 per maand

 

JongerenVerzorgd

100% vergoeding tot maximaal 9 behandelingen per jaar

€16,95 per maand

Naar website Menzis

Copyright © 2005 - 2019 Studenten-Zorgverzekeringen.nl