Vergoedingen vaccinaties

Voor sommige reisbestemmingen wordt het aangeraden of is het zelfs verplicht om vaccinaties tegen veel voorkomende ziektes te hebben. In dit artikel vind je meer informatie over de kosten van deze vaccinaties en wat jouw zorgverzekering eventueel vergoedt.

Vaccinaties

Wanneer je op reis gaat krijg je te maken met andere culturen. Vaak verschillen deze culturen van de Nederlandse samenleving in hygiëne, voorkomende ziektes en eetgewoonten. Doordat je lichaam hier niet aan gewend is, kun je sneller ziek worden. Het is daarom belangrijk om je in te laten enten wanneer je in bepaalde gebieden op vakantie gaat. Voor sommige gebieden is vaccinatie zelfs verplicht.

Op tijd vaccineren

Zorg ervoor dat je ruim op tijd uitzoekt welke vaccinaties voor jouw reis aangeraden worden, zodat je nog voldoende tijd hebt om de vaccinaties te halen. Sommige inentingen moet je enkele weken voor vertrek al hebben. Vaccinaties worden vooral aangeraden wanneer je naar landen buiten West-Europa of tropische gebieden reist.

Kosten

De prijzen van vaccinaties liggen niet vast en mogen door vaccinatiebureaus zelf bepaald worden. De meeste vaccinaties kosten tussen de 25 en 50 euro. Daarnaast moet je het consult betalen waarin je advies krijgt over de vaccinaties en ook ingeënt wordt. Een consult kost meestal rond de 20 euro. Vanwege de prijsverschillen kan het de moeite waard zijn om verschillende vaccinatiebureaus met elkaar te vergelijken.

Gecontracteerde vaccinatiebureaus

Vaak hebben verzekeringsmaatschappijen contracten afgesloten met vaccinatiebureaus. Om een vergoeding te krijgen voor jouw vaccinaties moet je bij een van deze gecontracteerde instellingen je vaccinaties halen. Neem voor meer informatie hierover contact op met jouw zorgverzekeraar.

Vergoedingen vaccinatie door zorgverzekeraars

De FrieslandDekkingPrijs pakket p/m
AV StandaardVergoeding tot €175,- per jaar€15,50
AV ExtraVergoeding tot €250,- per jaar€24,25
AV Optimaal100% vergoed€49,95
Naar De Friesland
DitzoDekkingPrijs pakket p/m
ZorgBeterVergoeding van max. €100,- per jaar€9,95
Naar Ditzo
HEMADekkingPrijs pakket p/m
Aanvullend 1Vergoeding van max. €100,- per jaar€8,00
Aanvullend 2Vergoeding van max. €100,- per jaar€16,00
Aanvullend 3Vergoeding van max. €150,- per jaar€29,00
Naar HEMA
United Consumers VGZDekkingPrijs pakket p/m
ZorgZeker 1100% vergoed€ 5,72
ZorgZeker 2100% vergoed€ 18,98
ZorgZeker 3100% vergoed€ 31,63
Naar United Consumers VGZ
UnivéDekkingPrijs pakket p/m
Aanvullend Goed100% vergoed€9,95
Aanvullend Beter100% vergoed€23,95
Aanvullend Best100% vergoed€35,95
Naar Univé