Vergoeding vitiligo

Vitiligo is een aandoening, ook wel pigmentstoornis, waarbij witte vlekken op de huid ontstaan. Deze vlekken kunnen variëren in grootte en in vorm en kunnen over het hele lichaam voorkomen. Al is er vaak sprake van ‘voorkeursplekken’ zoals op de handen en in lichaamsplooien, zoals onder de oksels. De vlekken op de huid ontstaan, omdat op deze gebieden de pigmentcellen als het ware ‘kapot gaan’. Ook (delen van) het haar en de wimpers kunnen wit verkleuren doordat het pigment hier verdwijnt.

Er is nog steeds veel onduidelijk over vitiligo, maar een theorie die zou kunnen gelden voor het kapotgaan van pigmentcellen, zou zijn dat het eigen lichaam de pigmentcellen aanvalt. Dit idee wordt versterkt doordat gebleken is dat mensen met vitiligo ook vaak andere auto-immuunziekten hebben zoals suikerziekte of reuma. Ook erfelijkheid kan meespelen. Tevens geven veel vitiligo-patiënten aan dat stress een belangrijke rol speelt in het ontstaan en verloop van de aandoening. Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan, maar openbaart zich vaak voor het 30ste levensjaar.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk welke vergoedingen mogelijk zijn voor vitiligo.

Vergelijk zorgverzekeringen

Behandeling vitiligo

Omdat er nog veel onduidelijkheid over de aandoening bestaat, bestaat er helaas nog niet genoeg kennis over hoe de ontstane verkleuringen geremd, laat staan hersteld kunnen worden. Omdat vitiligo door een veranderend uiterlijk met onzekerheid en frustratie gepaard kan gaan, worden toch regelmatig vormen van huidtherapie zoals lichttherapie (met wisselende resultaten) en camouflagetherapie ingezet. Hieronder lees je meer over de vergoedingen voor deze behandelingen.

Vergoeding camouflagetherapie

Als je vitiligo hebt, kan het zijn dat je bepaalde plekken op je lichaam liever verbergt omdat je, je daar niet prettig bij voelt. Camouflagetherapie kan dan een uitkomst zijn. Echter, vanuit de basisverzekering wordt camouflagetherapie niet vergoed. Hiervoor dien je een aanvullende verzekering af te sluiten.

Ook in het geval van een aanvullende verzekering, zijn er regels waar je aan moet voldoen, om de vergoeding te mogen ontvangen. Zo moet hier een medische reden aan verbonden zijn. Vaak betreft vergoeding van camouflage dan dus ook littekens, wijnvlekken of pigmentvlekken. Hier is dan in veel gevallen ook een doorverwijzing van een huisarts of specialist voor nodig. Tevens is het belangrijk dat je de behandeling laat uitvoeren door een camouflagetherapeut die onder contract staat bij je zorgverzekeraar. Is dit niet het geval, dan zal de vergoeding die je voor de behandelingen ontvangt, vermoedelijk veel lager zijn.

Voorwaarden vergoeding camouflagetherapie

Let er tevens op dat er tussen zorgverzekeraars een groot verschil kan zitten in wat je precies vergoed krijgt. Zo kan het zijn dat de camouflagetherapeut je puur advies/les geeft in hoe je jouw plekken het best kan camoufleren, terwijl een andere camouflagetherapeut je meteen kennis laat maken met de betreffende make-up producten die hiervoor nodig zijn. In hoeverre je producten zoals crèmes en poeders ook (deels) vergoed krijgt is dus de vraag, alsmede andere benodigdheden zoals kwasten e.d. die aangeschaft moeten worden. Over het algemeen is het zo dat bijvoorbeeld zelfbruinende middelen niet vergoed worden.

Het loont dus zeker je goed te verdiepen in niet alleen welke aanvullende verzekeringen überhaupt camouflagetherapie vergoeden, maar vooral ook in wat er dan precies op dat gebied vergoed wordt.

Nog een reden om je goed te verdiepen in de polisvoorwaarden, is dat sommige verzekeraars ook bepaalde specifieke eisen kunnen stellen om een vergoeding mogelijk te maken. Bijvoorbeeld dat de camouflagetherapeut aangesloten moeten zijn bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten of BIG-geregistreerd moet zijn. Een andere verzekeraar kan bijvoorbeeld de specifieke regel opleggen dat de vitiligo zichtbaar moet zijn in het gezicht of in de hals, om vervolgens een vergoeding voor camouflage te ontvangen.

Tip: vaak is het ook zo dat je een eventuele vergoeding niet per kalenderjaar ontvangt, maar een maximaal bedrag (bijvoorbeeld €200,-) voor de gehele duur
van de aanvullende verzekering. Is dat bedrag op een gegeven moment op, dan betaal je de resterende kosten dus zelf.

De vergoeding van UVB lichttherapie in het ziekenhuis

UVB lichttherapie is een behandeling die bij vitiligo vaak voorkomt. Dit omdat de UVB stralen de huid stimuleren om pigment te produceren. Het betreft echter wel een behandeling waar je als patiënt veel geduld mee moet hebben, want pigment is een langzaam proces. Er moet dus zeker niet te snel resultaat van verwacht worden. Als de huid daadwerkelijk reageert op de pigment stimulatie, zullen de vitiligoplekken reageren met kleine bruine puntjes en pas na maanden van lichttherapie vormen meerdere puntjes bij elkaar weer een soort inkleuring van de witte vlekken.

Dekking lichttherapie basiszorgverzekering

Lichttherapie wordt vanuit de basisverzekering vergoed, dat wil zeggen mits gericht op huidziekten zoals vitiligo, ernstige psoriasis of eczeem. Voor mensen die lichttherapie willen ondergaan wegens depressie bijvoorbeeld, gelden dus weer andere regels.

Bij vergoeding van lichttherapie vanuit het basispakket, is het wel belangrijk dat:

  • je een doorverwijzing van de huisarts of specialist hebt
  • je de behandeling laat uitvoeren bij een zorgverlener die onder contract staat bij je zorgverzekeraar (anders bestaat de kans dat je niet alles vergoed krijgt)
  • je ervan bewust bent dat ondanks de vergoeding, je toch eerst zelf de behandeling vanuit je eigen risico moet betalen.

Dekking lichttherapie aanvullende zorgverzekering

Naast de basisverzekering, bestaan er ook heel veel aanvullende verzekeringen die lichttherapie voor een (groter) gedeelte vergoeden. De verschillen in vergoeding kunnen echter wel zeer uit een lopen. De kosten van lichttherapie lopen al snel op, vaak betreft een enkele lichttherapie al snel €100,-. Er zijn zorgverzekeraars die 100% van de behandeling vergoeden, mits dit gebeurt bij een behandelaar waar zij afspraken mee hebben gemaakt. Omdat de verschillen zo groot kunnen zijn, is het handig om je vooraf goed in te lezen in de polisvoorwaarden, anders kan lichttherapie vanuit de eigen portemonnee flink wat kosten met zich mee brengen.

De vergoeding van UVB lichttherapie vanuit huis

Meestal zal de behandeling plaatsvinden in een ziekenhuis of in een zelfstandig behandelcentrum. Soms kan het ook zo zijn dat het ziekenhuis apparatuur mee geeft om zo thuis de lichttherapie uit te kunnen voeren. Hier mag het ziekenhuis dan geen extra kosten voor rekenen.

De kans is ook groot dat je er zelf heel bewust voor kiest om lichttherapie thuis te ondergaan. Het is handig dat dit kan, omdat lichttherapie vaak maar een paar seconden per behandeling in beslag neemt (want belichting mag niet te lang), waardoor je vaak meer reistijd kwijt bent aan het reizen naar het ziekenhuis dan de daadwerkelijke behandeling. Je ontvangt dan een handlamp en een tijdschema afgestemd op jouw huidtype. Het is belangrijk dat je dan een medisch gecertificeerde lichttherapielamp gebruikt, zodat je verantwoord kan belichten. Gelukkig worden de kosten voor lichttherapie aan huis steeds vaker vergoed.

Lichttherapie en de eigen bijdrage

Voor de vergoeding van lichttherapie geldt geen eigen bijdrage. Wel is het zo, dat als de lichttherapie hoger is dan de maximale vergoeding die de verzekeraar biedt, je natuurlijk wel
een deel van de kosten zelf betaalt.

Vergoeding lidmaatschap patiëntenvereniging

Wanneer je een ziekte of aandoening heb, is het altijd handig om uit te zoeken of je je kunt aansluiten bij een patiëntenvereniging. Dit zodat de mogelijkheid ontstaat om in contact te komen met andere patiënten. En heel belangrijk: om op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar de ziekte/aandoening.

Met het lidmaatschap dat je betaalt kan de patiëntenvereniging vervolgens ook weer veel nuttigs doen, zoals het zich inzetten voor meer bekendheid rondom de ziekte/aandoening.
In het geval van vitiligo, bestaat er ook een patiëntenvereniging (vitiligo.nl). Sommige zorgverzekeraars vergoeden het lidmaatschap dat hier per jaar voor betaald moet worden, dus het kan dus handig zijn om te informeren of jouw zorgverzekeraar dat ook doet.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897