Vergoeding ziekte van Lyme

Het percentage studenten dat de ziekte van Lyme krijgt is de afgelopen jaren gestegen. De kans dat je er mee te maken krijgt is dus ook groter geworden. Dit wordt vooral toegeschreven aan het feit dat het aantal teken met Lyme de laatste jaren enorm toegenomen is. Daarnaast checken mensen zichzelf niet vaak genoeg op tekenbeten, waardoor Lyme meer kans krijgt. De vergoedingen voor de verschillende behandelingen vind je op deze pagina.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk welke vergoedingen mogelijk zijn voor behandeling van de ziekte van Lyme.

Vergelijk zorgverzekeringen

Hoe krijg je de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie, de Borrelia burgdorferi. Deze bacterie dragen sommige teken bij zich en kunnen mensen door een tekenbeet oplopen. Als je door zo’n besmette teek gebeten wordt bestaat de kans dat je hierdoor de de Borrelia burgdorferi bacterie oploopt. Gemiddeld is één op de vijf teken met deze bacterie besmet. De kans dat je na een tekenbeet van een besmette teek de bacterie krijgt is weer kleiner, slechts 2 op de 100 mensen komen hierdoor in aanraking met de bacterie. Dit lijkt een klein percentage. Echter moet je wel rekening houden met het feit dat zo’n 1,3 miljoen mensen jaarlijks een tekenbeet oplopen. Op jaarbasis krijgen dus ruim 5000 mensen te maken met de ziekte van Lyme.

Wat te doen bij tekenbeet?

Na een tekenbeet is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan het best worden gedaan met een speciale tekentang of pincet. Hiermee kan de teek gemakkelijk verwijderd worden. Probeer de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken, zodat als er een stuk teek afbreekt, dit minimaal is. Het is verder ongevaarlijk als er een stuk van de kop van de teek in de huid blijft zitten, dit komt vanzelf los. De wond kan na de verwijdering behandeld worden met jodium of 70% alcohol.

Wat is de ziekte van Lyme?

Zoals hierboven beschreven wordt de ziekte van Lyme vooral door teken overgedragen. De symptomen die de ziekte van Lyme met zich meebrengt zijn zeer uiteenlopend. Juist omdat deze zo divers zijn, is het moeilijk om de ziekte van Lyme daadwerkelijk te constateren. Hieronder worden de verschillende symptomen van de ziekte van Lyme beschreven.

De symptomen van de ziekte van Lyme

Voor de ziekte van Lyme zijn de verschijnselen moeilijker te herkennen, omdat de ziekte zich langzaam ontwikkelt. Een symptoom dat zich wel snel ontwikkelt is de rode of blauwe vlek om de tekenbeet heen. Wanneer dit fenomeen op de huid verschijnt, verschilt sterk per situatie. Zo varieert dit tussen enkele dagen en enkele maanden. Het is dus verstandig om na een tekenbeet de plek goed in de gaten te houden. De ziekte van Lyme laat zich niet altijd zien door middel van deze rode kring. Er zijn ook gevallen bekend waar mensen wel besmet werden maar er geen kring op de huid gevormd werd.

Naarmate de tijd verstrijkt zal de vlek groter worden. Ook kan de vlek vanuit het midden geleidelijk bleek worden. Hierdoor lijkt het op een rode ring. Het kan zijn dat de vlek zorgt voor klachten als een branderig gevoel of jeuk. Aan de vlek zelf kan niets worden gedaan om te zorgen dat deze weg gaat, dit gebeurt vanzelf. Let wel op, dit betekent niet dat de bacterie ook weg is!

Symptomen van de ziekte van Lyme die zich in een later stadium kunnen voordoen zijn koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn, moeheid en spierpijn. De gevolgen die zich nog later kunnen voordoen zijn zeer gevarieerd:

  • pijn in het gezicht
  • rode plekken op andere plekken op het lichaam
  • een oogontsteking
  • dubbelzien of het oog niet goed kunnen sluiten
  • hartkloppingen

Is de ziekte van Lyme dodelijk?

De ziekte van Lyme zelf is niet dodelijk. Wel kan het in zeer zeldzame gevallen mogelijk zijn dat de klachten die de ziekte veroorzaakt dodelijk kunnen zijn. Een mogelijke klacht die overlijden zou kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld hartritmestoornissen en verlammingsverschijnselen. In de praktijk blijft het vaak bij aandoeningen aan het zenuwstelsel als gevolg van de ziekte van Lyme.

Is de ziekte van Lyme besmettelijk?

De ziekte van Lyme is niet overdraagbaar door hoesten, niezen of andere verkoudheidsverschijnselen. Hierdoor is de ziekte niet direct besmettelijk. Echter, er zijn wel andere manieren waarop de ziekte van Lyme overgedragen kan worden. Zwangere vrouwen die besmet zijn of besmet worden met de ziekte van Lyme kunnen dit doorgeven van moeder op kind. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de werkelijke kans hierop zeer klein is en feitelijk vooral plaats vindt kort na de tekenbeet.

Andere, zeer kleine mogelijkheden, waarop de ziekte van Lyme overgedragen kan worden zijn middels een bloedtransfusie. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de overdracht van de ziekte van Lyme middels seksuele overdracht. Het DNA van de bacterie is gevonden in urine en sperma, maar het is nog te vroeg om te zeggen of dit daadwerkelijk overgedragen kan worden via seksueel contact.

Naast menselijke besmetting is het ook mogelijk om door andere dieren dan alleen teken besmet te worden. Het is namelijk ook mogelijk om door besmette vlooien, muggen, vliegen, spinnen of zelfs knaagdieren en vogels de ziekte van Lyme op te lopen. Een tekenbeet blijft wel de meest waarschijnlijke oorzaak.

Is de ziekte van Lyme chronisch?

Het is mogelijk dat de ziekte van Lyme overgaat in een chronische ziekte. Dit gebeurt wanneer een patiënt langer dan een jaar besmet is met de ziekte. In dit geval blijven alle klachten aanhouden en kunnen ze zelfs verergeren. De gevolgen die de chronische ziekte van Lyme met zich kan brengen zijn anders dan de niet-chronische variant van de ziekte. Zo kunnen zich op de lange termijn problemen in het zenuwstelsel voordoen of kan een hersenaandoening opspelen. De chronische ziekte van Lyme is een stuk lastiger te bestrijden dan de niet-chronische variant. Hieronder meer informatie over de behandeling van de ziekte van Lyme en de vergoedingen van de zorgverzekeraars hiervoor.

De ziekte van Lyme behandelen

Wanneer de ziekte van Lyme net is geconstateerd door middel van de rode vlekken op de huid is de geprefereerde behandeling een antibioticakuur. De huisarts heeft geen test nodig om deze kuur voor te schrijven. Zeker wanneer de patiënt veel in de natuur is, is besmetting met de Lyme bacterie als gevolg van een tekenbeet waarschijnlijk. Voor de antibioticabehandeling geldt: hoe eerder, hoe beter. Als de kuur op tijd genomen wordt is dit vaak voldoende om te genezen van de ziekte van Lyme.

Andere middelen die soms naast antibiotica gebruikt worden zijn Samento, Banderol en Cumando druppels. Dit moet strikt als aanvulling gezien worden, niet als alternatief. De precieze behandeling per patiënt kan sterk verschillen. Daarom is het aan te raden om de richtlijnen voor Lymeziekte goed door te lopen, zodat je weet waar je aantoe bent.

Vergoeding behandeling ziekte van Lyme zorgverzekering

De antibioticakuur die de huisarts voorschrijft valt vrijwel altijd onder de basisverzekering. Informeer voor de zekerheid wel bij je eigen zorgverzekeraar of dit zo is. Het feit dat dit onder het basispakket valt betekent dat het voor iedereen toegankelijk én gratis is.

Dekking behandeling ziekte van Lyme aanvullende zorgverzekering

De diagnose van de ziekte van Lyme kan niet altijd zonder test gedaan worden. De bloedtest die dan vereist is valt normaal gesproken niet onder de basisverzekering. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt kan het zijn dat dit wel in de zorgverzekering zit. Informeer van te voren bij de zorgverzekeraar of dit onder je aanvullende pakket valt.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897