Vergoedingen EHBO-cursus

  • Vergoedingen EHBO-cursus voor studenten

   Denk je erover om een EHBO-cursus te gaan doen? Dan is het verstandig om uit te zoeken of jouw zorgverzekering de kosten voor een dergelijke cursus vergoed. In dit artikel lees je hier alles over.

   Vergoedingen EHBO-cursus

Wat is een EHBO-cursus?

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Op een basis-EHBO-cursus leer je hoe je eerste hulp moet verlenen als er bij jou in de buurt iemand gewond raakt of onwel wordt. Meestal doe je aan het einde van de cursus een EHBO-examen. Als je dit met goed gevolg afsluit, ontvang je je EHBO-diploma.

Wat leer je op een EHBO-cursus?

Aan het begin van de cursus leer je de basisbeginselen van het verlenen van eerste hulp. Later in de cursus zal er worden ingegaan op verschillende specifieke situaties en verwondingen. Dit beperkt zich niet alleen tot ongelukken in het verkeer of op het sportveld. Je leert ook wat je moet doen als iemand bijvoorbeeld een epileptische aanval krijgt of als een kind per ongeluk uit een fles schoonmaakmiddel heeft gedronken. Reanimatie en mond-op-mondbeademing zijn ook vaste onderdelen van een EHBO-cursus.

Waarom een EHBO-cursus?

Een EHBO-cursus is ontzettend nuttig. Als je de cursus hebt gedaan, weet je wat je moet doen in een noodsituatie. En ook heel belangrijk: je weet wat je niet moet doen, zodat je iemands verwondingen niet per ongeluk erger maakt. Met deze kennis kun je potentieel zelfs iemands leven redden. Bovendien is het goed voor je zelfvertrouwen als je weet hoe je moet handelen. Daarnaast is een EHBO-cursus meestal ook nog eens heel erg leuk om te doen.

Waar kun je een EHBO-cursus doen?

Een EHBO-cursus kun je op veel verschillende plekken volgen, bijvoorbeeld bij een afdeling van het Nederlandse Rode Kruis of bij een lokale EHBO-vereniging. Het is aan te raden om een lokale EHBO-vereniging te kiezen die werkt volgens bepaalde erkende richtlijnen, zoals die van het Oranje Kruis. Let er ook op dat de cursus leidt tot een officieel erkend diploma of certificaat. De inhoud van de cursus zal in principe overal hetzelfde zijn, maar er kunnen verschillen zitten in de precieze lesmethode, het lesschema en de kosten. Bekijk dus goed wat de verschillende mogelijkheden zijn bij jou in de buurt.

Kosten

Een EHBO-cursus is niet goedkoop. Een reguliere basis-EHBO-cursus kost al gauw zo’n €175,00 tot €200,00. Het is dus de moeite waard om uit te zoeken of jouw zorgverzekeraar dit vergoed.

Vergoeding van de EHBO-cursus

Een EHBO-cursus wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn echter wel veel zorgverzekeraars die de cursus vergoeden als je aanvullend verzekerd bent. De reden hiervoor is dat het ook voor zorgverzekeraars belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen in een situatie waarbij medische hulp noodzakelijk is. Als er goede eerste hulp wordt verleend, geeft dit betere kansen op een voorspoedig herstel. EHBO-cursussen kunnen dus een rol spelen bij de preventie van hoge zorgkosten.

Eigen risico

Vergoedingen voor een EHBO-cursus komen uit een aanvullende verzekering en gaan dus niet van je eigen risico af. Wel is het mogelijk dat je aanvullende verzekering slechts een deel van de kosten voor de cursus betaalt. Dit is afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten.

Aanvullende zorgverzekeringen

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van aanvullende verzekeringen die een EHBO-cursus vergoeden. Staat jouw zorgverzekeraar er niet bij? Informeer dan bij de verzekeraar zelf wat de mogelijkheden zijn.

OHRA

OHRA heeft een aantal aanvullende verzekeringen die een EHBO-cursus geheel of gedeeltelijk vergoeden. Deze vergoeding komt dan uit het algemene budget voor cursussen en beweegprogramma’s. De vergoeding geldt ook voor EHBO-cursussen speciaal gericht op kinderen, reanimatietraining en verbandleer. Let op: de vergoeding geldt niet voor bedrijfshulpverlening cursussen. De volgende aanvullende verzekeringen bieden in 2016 een vergoeding voor een EHBO-cursus:

OHRA

Dekking

Premie per maand

Aanvullend

100% tot max. €100 per jaar

€11,68

Extra Aanvullend

100% tot max. €150 per jaar

€22,23

Uitgebreid

100% tot max. €200 per jaar

€41,99

Naar website OHRA

Je kunt de cursus volgen bij elke zorgverlener die hem aanbiedt. Na afloop van de cursus moet je wel een diploma of certificaat ontvangen, dat is uitgeven door een gerenommeerde organisatie zoals het Oranje Kruis of het Nederlandse Rode Kruis. Kijk voor de volledige lijst met organisaties op de website van OHRA.

De Friesland

Bij De Friesland bieden de volgende aanvullende verzekeringen een vergoeding voor een EHBO-cursus:

De Friesland

Dekking

Premie per maand

AV Extra

100% tot max. €125 per jaar

€23,25

AV Optimaal

100% tot max. €150 per jaar

€43,50

Naar website De Friesland

Deze vergoeding komt uit het algemene budget voor cursussen. Dit betekent dat bovenstaande bedragen de maximale vergoedingen zijn per jaar voor alle cursussen samen.

Er zijn een aantal voorwaarden waar de cursus aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding.
Je kunt een vergoeding krijgen voor de volgende EHBO-cursussen:

 • De online cursus EHBO bij Volwassen of EHBO bij Kinderen van Iedereen
 • Elke EHBO-cursus die leidt tot het diploma Eerste Hulp, het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis of het certificaat (Uitgebreide) Eerste Hulp van het Rode Kruis
 • Elke reanimatie- en AED-cursus die wordt gegeven door een instructeur of instelling die is gecertificeerd door de Nederlandse Reanimatieraad (NRR)<

Let op: herhalingscursussen worden niet vergoed.

Ga voor meer informatie naar de pagina van De Friesland

VGZ

Bij VGZ komt de vergoeding voor een EHBO-cursus uit het budget voor preventie. De volgende aanvullende verzekeringen vergoeden een EHBO-cursus geheel of gedeeltelijk:

VGZ

Dekking

Premie per maand

Aanvullend Goed

100% tot max. €200 per jaar

€7,49

Aanvullend Beter

100% tot max. €400 per jaar

€17,99

Aanvullend Best

100% tot max. €500 per jaar

€30,14

Jong Uitgebreid Pakket

100% tot max. €200 per jaar

€27,34

Naar website VGZ

De volgende EHBO-cursussen worden vergoed door bovenstaande aanvullende verzekeringen van VGZ:

 • Een EHBO-cursus door een organisatie die werkt volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis
 • Een reanimatiecursus door een instructeur of instelling die is gecertificeerd door de Nederlandse Reanimatieraad (NRR)

Ga voor meer informatie naar de pagina van VGZ

Copyright © 2005 - 2019 Studenten-Zorgverzekeringen.nl