Vergoeding hooikoortsmedicijnen

Op het moment dat de lente weer in aantocht is, zien we ondanks het meer zonnige en warmere weer toch nog behoorlijk wat mensen snotteren. Niet het verkoudheidsvirus maar een allergische reactie op pollen is dan vaak de boosdoener. Hooikoortsklachten zijn gelukkig goed te bestrijden, zo zijn er bepaalde medicijnen of middeltjes te krijgen die de klachten helpen verminderen. In hoeverre worden deze medicijnen vergoed door je zorgverzekering?

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk welke vergoedingen mogelijk zijn voor hooikoortsmedicijnen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts kan worden omschreven als een allergische reactie op het inademen van rondvliegend pollen (stuifmeel). De pollen die vrijkomen van gras, in de periode mei tot en met september, zijn de grootste veroorzaker van hooikoortsklachten. Ook de pollen die door de berkenboom worden verspreid, zijn sterk allergeen van aard. Vooral deze pollen brengen allergische reacties teweeg bij mensen. Het is echter afhankelijk van de persoon voor welke pollen deze precies allergisch is. Aan welke klachten kan je denken?

  • Klachten aan je ogen, bijvoorbeeld een jeukerig of branderig gevoel
  • Jeukende of lopende neus, niezen
  • Hoofdpijn als gevolg van klachten aan je neus
  • Hoestbuien

De klachten zijn in de regel seizoensgebonden en afhankelijk van onder meer de weersomstandigheden. Op het moment dat we te maken krijgen met warmer, droog weer komen er meer pollen in de lucht. Veel wind zorgt bovendien voor een snelle verspreiding van pollen. Indien het regelmatig regent, is dit een verademing voor de mensen die last hebben van een bepaalde pollenallergie. Dit filtert als het ware de pollen uit de lucht.

Hoe kan je hooikoortsklachten bestrijden?

Helemaal geneesbaar is hooikoorts helaas niet, de klachten verdwijnen dus pas volledig als de pollen niet meer in de lucht hangen. Twijfel je of je last hebt van hooikoorts? Dan kan je terecht bij je huisarts. Aan de hand van de klachten is de huisarts goed in staat om vast te stellen of je last hebt van hooikoorts of misschien een gewone griep of verkoudheid onder de leden hebt. Indien noodzakelijk of gewenst, kan een bloedonderzoek worden gedaan om vast te stellen met betrekking tot welke pollen je precies een allergische reactie vertoont. Je huisarts verwijst je in dat geval door naar een specialist in het ziekenhuis. Deze test komt volledig voor vergoeding in aanmerking vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Wel gaat het, indien je ouder bent dan 18 jaar, eerst van je eigen risico af.

Medicijnen tegen hooikoorts

Er zijn verschillende middelen op de markt om de klachten van hooikoorts te bestrijden. Een huisarts zal, afhankelijk van je klachten, bepaalde geneesmiddelen kunnen voorschrijven. Denk hierbij aan oogdruppels, zalfjes, neussprays of tabletten tegen hooikoorts. Het is niet eens nodig dat precies duidelijk is voor welke pollen je allergisch bent. De middelen gaan namelijk allemaal de aanmaak van het stofje histamine tegen, wat de klachten veroorzaakt. Je kan er ook voor kiezen bij de drogist de zogenaamde ‘zelfzorgmiddelen’ aan te schaffen. Deze medicijnen en middeltjes kan je zonder recept van je huisarts aanschaffen, maar dien je wel zelf te betalen.

Vergoeding hooikoortsmedicijnen vanuit je zorgverzekering

De door de huisarts voorgeschreven medicijnen komen volledig voor vergoeding in aanmerking vanuit de basisverzekering. Ook het daaraan voorafgaande consult en het korte onderzoekje worden volledig vergoed. Wel geldt voor de voorgeschreven medicijnen die je bij de apotheek ophaalt dat deze eerst onder het eigen risico vallen. Voor bepaalde (merk)geneesmiddelen geldt een eigen bijdrage. Zorgverzekeraars maken een onderscheid tussen preferente en niet-preferente middelen. De preferente middelen komen volledig voor vergoeding in aanmerking via je zorgverzekering. Veel huisartsen houden hier rekening mee met het uitschrijven van een bepaald medicijn.

Dekking hooikoortsmedicijnen aanvullende zorgverzekering

Kies je liever voor bepaalde alternatieve geneeswijzen of homeopathische middeltjes om je hooikoortsklachten te bestrijden? Dan kan je eventueel een aanvullende zorgverzekering afsluiten die hiervoor een vergoeding biedt. De voorwaarden hieromtrent verschillen per verzekeraar. Daarnaast is het mogelijk via een aanvullende zorgverzekering bepaalde zelfzorgmiddelen vergoed te krijgen. Puur een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor de vergoeding van deze middeltjes betaalt zich niet uit, zorg er daarom voor dat in het pakket ook andere zaken zijn opgenomen waar je veel gebruik van maakt, bijvoorbeeld vergoedingen voor anticonceptie. Ten slotte bieden veel aanvullende zorgverzekeringen een vergoeding voor de verplichte eigen bijdrage die op sommige medicijnen van toepassing is.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897