Vergoedingen orthodontie

Het kan zijn dat je als kind al een beugel hebt gehad, maar het komt ook veel voor dat studenten nog naar de orthodontist moeten. Daar kunnen verschillende redenen voor bestaan. Zo kan het zijn dat je als student vroeger hebt besloten geen beugel te willen nemen, je ouders dit niet konden betalen of de noodzaak nog niet bestond. Orthodontie is duur en het is daarom belangrijk een goede aanvullende dekking bij je zorgverzekering af te sluiten. In dit artikel geven wij algemene informatie over de bestaande aanvullende verzekeringen die orthodontie kosten vergoeden. Daarbij gaan we met name in op de dekking en vergelijken we de aanvullende verzekeringen van een aantal verzekeraars.

Interessant voor mij?

De tarieven die orthodontisten kunnen hanteren worden sinds 1 januari 2013 door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgesteld. Indien je verwacht met regelmaat naar de orthodontist te moeten, kan het interessant voor je zijn een aanvullende verzekering af te sluiten. Let hierbij goed op de dekking die de aanvullende verzekering jou biedt.

Gedekt door jouw verzekeraar?

Het is belangrijk een aantal zaken goed te bekijken alvorens je aanvullende verzekering af te sluiten. Veel zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners bij jou in de buurt. Wil je naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen afspraken mee heeft gemaakt, dan kan het zijn dat je een lagere of zelfs geen vergoeding krijgt. Let hierop in de polisvoorwaarden. Zorgverzekeraars hebben daarnaast de mogelijkheid je te weigeren voor de aanvullende orthodontie verzekering. Dit kan bijvoorbeeld op basis van je leeftijd. Een aanvullende verzekering kan het hele jaar door worden afgesloten.

Wat past bij mij?

De keuze tussen aanvullende pakketten bij zorgverzekeraars is erg groot. Bij elke verzekeraar zie je dat de kosten van orthodontie tot een bepaalde hoogte worden gedekt. Ook wordt er bij sommige verzekeraars onderscheid gemaakt op basis van leeftijd. Dat kan betekenen dat als je bijvoorbeeld ouder bent dan 22 jaar je maar 70% van de kosten vergoed krijgt. Wat er dus precies wordt gedekt in je aanvullende verzekering en tot op welke hoogte verschilt sterk per verzekeraar.

Overzicht vergoedingen verzekeraars

Om je een idee te geven vind je hier een aantal voorbeelden van aanvullende verzekeringen voor studenten die orthodontie kosten dekken.

ONVZ

ONVZ biedt slechts één aanvullend pakket voor orthodontie voor studenten vanaf 18 jaar. Het pakket ‘Topfit’ wordt gekenmerkt door:

ONVZDekking

Topfit

100% tot max. €500,- eenmalig

Naar website ONVZ

De Friesland

In de meest uitgebreide tandartsverzekering van De Friesland krijg je een vergoeding voor orthodontie:

De FrieslandDekking
AV Tand Optimaal 100% tot max. €750,- per jaar (80% wat betreft techniekkosten)

Naar website De Friesland

OHRA Zorgverzekering

OHRA biedt verschillende aanvullend verzekeringen aan. Deze verzekeringen zijn niet alleen gericht op de vergoeding van orthodontie, maar ook op andere mogelijke kostenposten. Zo kan je bijvoorbeeld ook gedeeltelijk de behandelkosten van fysiotherapie vergoed krijgen. Kijk dus goed bij het afsluiten van deze pakketten welke overige zaken je belangrijk vindt. Bij OHRA kan je kiezen uit twee pakketten met een dekking voor orthodontie. De pakketten Extra Aanvullend en Uitgebreid vergoeden het volgende:

OHRADekking

Extra Aanvullend

100% tot max. €250,- eenmalig

Uitgebreid

100% tot max. €250,- eenmalig

Naar website OHRA