Vergoedingen osteopathie

  • Vergoeding osteopathie

   Osteopathie, een behandelvorm dat kan worden geschaard onder de noemer alternatieve geneeswijzen, beoogt bewegingsproblemen in je spieren, weefsels en gewrichten aan te pakken. Deze benadering heeft als uitgangspunt dat je lichaam continue in beweging is en met elkaar is verbonden door zenuwen, spieren, bloedvaten en bindweefsel; ook als je geen bewuste inspanning levert. Op het moment dat ergens in je lichaam bewegingsproblemen optreden kan dit op de plek zelf of andere plaatsen in je lichaam klachten veroorzaken. Osteopathie kan in dergelijke gevallen helpen.

   Hoe ziet een behandeling bij de osteopaat er precies uit en in hoeverre kan je voor osteopathie eigenlijk een vergoeding krijgen vanuit je zorgverzekering?

   Direct vergoedingen vergelijken

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat onderzoekt allereerst, aan de hand van je medische geschiedenis en naar voren gebrachte klachten, je lichaam in zijn geheel. Het gehele lichaam wordt onderzocht omdat niet altijd gelijk duidelijk is waar de oorzaak ligt, uitgaande van de biologische samenhang en eenheid van het lichaam. Vervolgens zal een behandelplan worden opgesteld, waarbij op milde wijze verschillende technieken worden toegepast om het verlies van beweging aan te pakken en lichaamsmobiliteit te herstellen. Overigens gaat niet elke osteopaat op dezelfde wijze te werk, de werkwijze kan dus wat verschillen per osteopaat.

Vergoeding osteopathie via je zorgverzekering

Osteopathie wordt niet vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Voor een vergoeding van deze therapievorm ben je dus aangewezen op een aanvullende zorgverzekering. De meeste zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor osteopathie vanuit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen of beweegzorg. Om voor vergoeding in aanmerking te komen zijn de volgende aandachtspunten belangrijk:

 • De osteopaat dient officieel in de daartoe aangewezen registers geregistreerd te staan. Het betreft het NRO (Nederlands Register voor Osteopathie) of NOF (Nederlandse Osteopathie Federatie). Welke eisen jouw verzekeraar stelt vind je terug in de polisvoorwaarden;
 • Een aantal verzekeraars, waaronder Univé, Besured en ZEKUR, stellen als aanvullende eis dat de zorgverlenende osteopaat ook in de zorgzoeker van deze verzekeraars staat.
 • Er geldt overigens geen eigen risico voor de vergoeding van osteopathie, nu deze zorg uit de aanvullende zorgverzekering wordt vergoed.

De vergoeding verschilt sterk per verzekeraar en het gekozen pakket. Om deze reden is in onderstaand tabeloverzicht de vergoeding van osteopathie vanuit de aanvullende verzekering van verschillende zorgverzekeraars nader onder de loep gelegd.

Anderzorg

Bij Anderzorg heb je de keuze uit twee aanvullende pakketten die een vergoeding bieden voor osteopathie. Deze pakketten bieden maximaal 80% vergoeding van het tarief.

Anderzorg

Dekking

Premie per maand

Extra

80% tot max. €400,-

€14,95

Jong

80% tot max. €200,-

€15,75

Naar website Anderzorg

OHRA

Er zijn drie aanvullende verzekeringspakketten bij OHRA die een vergoeding voor osteopathie bieden. De maximale vergoedingen kennen bovendien een maximale vergoeding van €45,- per dag voor de behandeling.

OHRA

Dekking

Premie per maand

Aanvullend

100% tot max. €250,- (max. €40 per dag)

€11,68

Extra Aanvullend

100% tot max. €500,- (max. €40 per dag)

€22,23

Uitgebreid

100% tot max. €750,- (max. €40 per dag)

€41,99

Naar website OHRA

Zilveren Kruis

Tot slot kan je ook bij verzekeraar Zilveren Kruis terecht voor een vergoeding van osteopathie vanuit de aanvullende verzekering. Het betreft de pakketten Aanvullend 2, 3 en 4 Sterren.

Zilveren Kruis

Dekking

Premie per maand

Aanvullend **

100% tot max. €450,-

€17,50

Aanvullend ***

100% tot max. €650,-

€27,50

Aanvullend ****

100% tot max. €850,-

€50,50

Naar website Zilveren Kruis

Copyright © 2005 - 2019 Studenten-Zorgverzekeringen.nl