Verplicht vanaf 18 jaar

Wanneer je 18 wordt verandert er veel. Je hebt meer rechten, zoals de mogelijkheid om te stemmen en zelfstandig auto te rijden. Daartegenover staat dat je ook meer plichten hebt. Een van die verplichtingen is dat je een eigen zorgverzekering moet hebben. In dit artikel kun je meer lezen over de basiszorgverzekering, zodat je precies weet wat deze inhoud.

Een maand de tijd

Tot je 18e jaar ben je gratis meeverzekerd bij de zorgverzekering van je ouders. Wanneer je 18 wordt, ben je wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Je moet deze verzekering uiterlijk een maand na je 18e verjaardag geregeld hebben. Wanneer je dit niet doet, krijg je een boete.

Zorgverzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Het aanvragen van een zorgverzekering is niet leuk om te doen. Toch kan het de moeite waard zijn om je hierin te verdiepen. Door verschillende zorgverzekeringen te vergelijken kun je de verzekering vinden die aan al jouw wensen voldoet en ook nog eens de goedkoopste optie binnen die groep is. Kijk op onze pagina top 5 studenten zorgverzekeringen voor een overzicht van goedkope zorgverzekeringen voor jongeren en studenten met een passende dekking. Ook kan je op deze top 5 direct binnen 5 minuten een zorgverzekering afsluiten.

Jaarlijkse overstapperiode

Normaal is het alleen mogelijk om van half november tot uiterlijk 31 december middernacht een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je 18 bent geworden, wordt hierop een uitzondering gemaakt. Het is dan op ieder moment in het jaar mogelijk om een verzekering af te sluiten. Nadat je voor de eerste keer een zorgverzekering hebt afgesloten moet je je wel aan deze regel houden. Je kan dan dus alleen aan het einde van ieder jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

De zorgverzekering van je ouders

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd via je ouders. Ook wanneer je 18 wordt kun je ervoor kiezen om deze verzekering te houden. De verzekering van je ouders is echter niet altijd de beste optie voor jou. Als jongere maak je waarschijnlijk weinig gebruik van zorg en heb je die dure aanvullende verzekering misschien niet nodig. Kijk daarom eerst even rond voordat je vanwege het gemak deze verzekering afsluit. Het kan je veel geld schelen.

Maandelijkse premie

Je betaalt voor je zorgverzekering via een vaste premie. Deze premie wordt iedere maand afgeschreven. Je sluit de zorgverzekering af voor een jaar. Na dit jaar kan de premie van de verzekering verhoogd worden. Om je te iedere maand te helpen om de premie te kunnen betalen, kun je bij de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen.

Vrijwillig eigen risico

Er geldt een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit is het bedrag dat je altijd eerst zelf moet betalen wanneer je zorgkosten maakt. Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico kun je dit bedrag verhogen. Het voordeel van een hoog eigen risico is dat je maandelijkse zorgpremie omlaag gaat. Wanneer je weinig zorgkosten maakt is dit een goede bespaaroptie.

Declareren

Zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt met bepaalde zorginstellingen. Wanneer je bij een van deze zorgverleners medische hulp ontvangt, gaat de rekening direct naar je zorgverzekeraar. Het kan zo zijn dat je een rekening krijgt van een zorginstelling. In dat geval moet je deze zelf declareren bij de zorgverzekeraar. Bewaar deze rekeningen daarom goed! Declareren kan tegenwoordig vaak via internet of een app op je smartphone. Kijk voor meer informatie over deze apps bij apps in de zorg.

Stappenplan zorgverzekering net 18 jaar geworden

zorgverzekering 18 jaar geworden

Bekijk hier onze pagina over het stappenplan zorgverzekering afsluiten.