Verplicht vanaf 18 jaar

Wanneer je 18 jaar wordt verandert er veel. Je hebt meer rechten, zoals de mogelijkheid om te stemmen en leren zelfstandig auto te rijden. Daartegenover staat dat je ook meer plichten hebt. Zo moet je bijvoorbeeld een eigen zorgverzekering afsluiten, deze is vanaf 18 jaar en ouder voor iedereen in Nederland verplicht. In dit artikel kun je meer lezen over de verplichte basiszorgverzekering, zodat je precies weet wat deze inhoudt.

Premieplicht: een maand de tijd

Tot je 18e jaar ben je gratis meeverzekerd bij de zorgverzekering van je ouders. Wanneer je 18 wordt, ben je wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. De premieplicht gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je 18 jaar bent geworden. Je moet vervolgens het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering uiterlijk een maand na je 18e verjaardag geregeld hebben. Wanneer je dit niet doet, loop je het risico beboet te worden door het CAK (Centraal Administratie Kantoor).

Zorgverzekeringen vergelijken en direct afsluiten

Misschien sta je niet te trappelen om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten? Toch kan het de moeite waard zijn om je hier kort in te verdiepen. Door verschillende zorgverzekeringen te vergelijken kun je de verzekering vinden die aan al jouw wensen voldoet en ook nog eens de goedkoopste optie binnen die groep is.

Studenten zorgverzekering vergelijken

Jaarlijkse overstapperiode

Normaal is het alleen mogelijk om van half november tot uiterlijk 31 december middernacht een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je 18 bent geworden, wordt hierop een uitzondering gemaakt. Het is dan op ieder moment in het jaar mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten. Dit moment valt samen met je verjaardag, waarop je een maand de tijd krijgt om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Nadat je voor de eerste keer een zorgverzekering hebt afgesloten, ben je gebonden aan de voor iedereen geldende vaste overstapperiode. Je kan dan dus alleen aan het einde van ieder jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

De zorgverzekering van je ouders

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd via de zorgverzekering van je ouders. Ook wanneer je 18 wordt kun je ervoor kiezen om deze verzekering aan te houden. Indien je ouders hiertoe bereid zijn, kunnen zij ook de premie voor je blijven betalen. De verzekering van je ouders is echter niet altijd de beste optie voor jou.

Als jongere maak je waarschijnlijk weinig gebruik van basiszorg, behalve zo nu en dan een bezoekje aan de huisarts. Bovendien heb je die dure aanvullende verzekering van je ouders waarschijnlijk ook niet nodig. Bekijk en vergelijk dus eerst verschillende zorgverzekeringen voordat je gemakshalve de verzekering van je ouders aanhoudt. Je kan immers een hoop geld besparen én de meest passende dekking bepalen door je eigen basis- en aanvullende zorgverzekering af te sluiten!

Maandelijkse premie en zorgtoeslag

Je betaalt voor je zorgverzekering een vaste premie. Deze premie wordt iedere maand afgeschreven. Je sluit de zorgverzekering af voor een jaar. Na dit jaar kan de premie van de verzekering verhoogd worden. Om je iedere maand te helpen om de premie te kunnen betalen, kan je bij de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen. Voor meer informatie kan je onze pagina over de zorgtoeslag bekijken en berekenen op hoeveel zorgtoeslag jij recht hebt.

Korting voor studenten en jongeren

Hoe kan je extra besparen op je zorgverzekering en bestaan er bijzondere kortingsmogelijkheden voor studenten en jongeren? We zetten alle opties voor je op een rij:

  • Studenten zorgverzekeringen: bekijk en vergelijk verschillende zorgverzekeraars die speciale studentenpakketten aanbieden. De dekking wordt afgestemd op studenten, met vergoedingen voor fysiotherapie, anticonceptie en medische zorg in het buitenland boven het Nederlandse tarief. Voorbeelden zijn Besured of Promovendum.
  • Collectiviteitskorting: er zijn verschillende collectieven (groepen) die afspraken hebben gemaakt met zorgverzekeraars. Een voorbeeld is Studenten Goed Verzekerd, een collectieve zorgverzekering via Zilveren Kruis. Je krijgt 5% korting op de basisverzekering.
  • Leeftijdskorting: verschillende zorgverzekeraars hanteren korting voor jongeren tot de leeftijd van 29 jaar. Een voorbeeld is Zilveren Kruis.
  • Internet-zorgverzekering: bepaalde zorgverzekeraars bieden internet zorgverzekeringen waarbij de volledige dienstverlening online wordt geregeld. Hierdoor kan de verzekering voordelig worden aangeboden. Een voorbeeld is de ZieZo zorgverzekering van Zilveren Kruis.

Vrijwillig eigen risico

Er geldt een verplicht eigen risico van €385,- (in 2021). Dit is het bedrag dat je altijd eerst zelf moet betalen wanneer je zorgkosten maakt, met uitzondering van zorg bij je huisarts. Vandaar de naam ‘eigen risico’, je loopt namelijk het risico zelf deze kosten te moeten betalen indien je zorg nodig hebt.

Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico kun je dit bedrag verhogen, in het geval je verwacht weinig tot geen zorgkosten te maken. Het voordeel van een hoog eigen risico is dat je maandelijkse zorgpremie omlaag gaat. Je kan het vrijwillig eigen risico stapsgewijs verhogen met €100,- tot maximaal €500,-. Je kan dan maximaal voor €885,- vrijwillig eigen risico kiezen. De korting kan in zo’n geval zelfs oplopen tot €20,- per maand. Wanneer je weinig tot geen zorgkosten maakt en incidentele zorgkosten zelf kan betalen is dit een goede optie om te besparen op je zorgverzekering.

Declareren

Zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt met bepaalde zorginstellingen. Wanneer je bij een van deze zorgverleners medische hulp ontvangt, gaat de rekening direct naar je zorgverzekeraar. Het kan zo zijn dat je een rekening krijgt van een zorginstelling. In dat geval moet je deze zelf declareren bij de zorgverzekeraar. Bewaar deze rekeningen daarom goed! Declareren kan tegenwoordig vaak via internet of een app op je smartphone. Kijk voor meer informatie over deze apps bij apps in de zorg.

Stappenplan zorgverzekering net 18 jaar geworden

zorgverzekering 18 jaar geworden

Bekijk hier onze pagina over het stappenplan zorgverzekering afsluiten.

Veelgestelde vragen zorgverzekering 18 jaar

Vanaf je 18e verjaardag ben je officieel volwassen: wat betekent dit eigenlijk voor je zorgverzekering? In onderstaand overzicht vind je verschillende veelgestelde vragen over het afsluiten van een zorgverzekering na je 18e verjaardag.

Net 18 jaar geworden: wanneer moet ik mijn zorgverzekering aanvragen?
Na je 18e verjaardag heb je precies een maand de tijd om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen. Wacht je langer? Dan riskeer je een boete van het CAK. Je kan er ook voor kiezen meeverzekerd te blijven op de polis van je ouders. De zorgverzekering van je ouders sluit waarschijnlijk minder goed aan op jouw persoonlijke situatie. Voor een passende, voordelige studenten zorgverzekeringen kan je onze top 5 vergelijken.
18 jaar of ouder en thuiswonend. Heb ik een eigen zorgverzekering nodig?
Vanaf je 18e geldt een verzekeringsplicht voor de zorgverzekering, ook als je thuiswonend bent. Je bent vanaf je 18e verjaardag dus zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een studenten zorgverzekering. Je hebt hiervoor één maand de tijd, geteld vanaf de dag van je verjaardag. Een andere optie is meeverzekerd blijven op de zorgverzekering van je ouders. Let wel op dat de dekking aansluit op jouw persoonlijke situatie en voorkom dat je te veel premie betaalt. Vergelijken loont!
Wat is de beste studenten zorgverzekering voor een 18-jarige student?
De beste studenten zorgverzekering voor een 18-jarige student verschilt per persoon. Afhankelijk van de basis- en aanvullende zorg die je nodig hebt is het belangrijk verschillende studenten zorgverzekeringen te vergelijken. Bij de vergelijking is het belangrijk niet alleen naar de premie en het eigen risico te kijken, ook de dekking, het soort polis en eventuele bijzondere voorwaarden wegen mee. De beste zorgverzekering is de meest passende en voordelige zorgverzekering voor jouw situatie.
Waar kan ik als 18-jarige een studenten zorgverzekering vergelijken en afsluiten?
Via de top 5 studenten zorgverzekeringen krijg je snel inzicht in het aanbod van studenten zorgverzekeringen. Je kan de verschillende zorgverzekeraars vergelijken op basis van de gewenste keuzevrijheid en de gewenste hoogte van je eigen risico. Daarnaast kan je extra informatie bekijken over de voor- en nadelen van de zorgverzekering, het soort polis en de duurzaamheid van de zorgverzekeraar. Je kan in de vergelijking ruim 25 zorgverzekeraars betrekken.
18 jaar: heb ik een aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering nodig?
Je bent 18 jaar of ouder: hoe bepaal je of je een aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering nodig hebt? Bepaal allereerst je zorgbehoefte: heb je aanvullende zorg als fysiotherapie, anticonceptie, alternatieve geneeswijzen of vaccinaties nodig? Bekijk dan of er één of meerdere losse modulen beschikbaar zijn of dat een compleet aanvullend pakket voordeliger is. Een tandartsverzekering is belangrijk op het moment dat je regelmatig tandzorg nodig hebt. De dekking kan je het beste afstemmen op de staat van je gebit en de te verwachten tandzorg voor het komende jaar